Tehénszemmel az istállóban

Konferencia a hosszú tehénéletről – 2. rész

A tejelő tehén egy munkanapja - Lene Munksgaard, Állatjólét és etológia professzor, az Állattudományokkal kapcsolatos kutatások vezetője, Aarhus Egyetem, Dánia

Bár a tehenek társas állatok, az erőforrásokért – például a takarmányért - versenyeznek. Ez a versengés stresszhelyzetekhez vezethet, melyben egy tehén - különösképpen egy nagy termelésű tehén - olyan helyzetbe kerül, hogy mérlegelnie kell az evésre és a fekvésre fordított idő között. Ha kevesebb az idejük, kevesebbet fognak enni, így kevesebb tejet termelnek. Fontos a fejés előtti várakozási idő lecsökkentése a nagy termelésű teheneknél, hiszen nincsen sok szabadidejük. Számukra a megfelelő „munkakörülményt” többek között az jelenti, hogy bármikor szabadon tudnak enni és pihenni. Ha a napi összes pihenőidő kevesebb, mint 10 óra, akkor a tehén túl keveset pihen. Ugyanakkor az elhúzódó fekvési szakaszok, sántaságra is utalhatnak. Manapság nem sok tejtermelő foglalkozik a tehenek napi rutinjával, mert az értékelés bonyolult lehet. Ma már azonban több eszköz is van, melyet hatékonyan lehet e célra használni.

Közlekedő és várakozó felületek -Christer Bergsten, Állattartási technológiák professzora, Bio-rendszerek és Biotechnológiák Tanszék, SLU, Svédország. 

A sántaság meghatározó tényező az állatjólétben és a termékenységben, hiszen fájós lábbal a tehén kisebb aktivitást, ivarzást mutat, és az egyike a három legjellemzőbb selejtezési oknak. A kötetlen tartásba bekerülő tehén lábai mind állás, mind fekvés közben olyan különböző hatásoknak van kitéve, mint pl. a kopás, a trauma és a mikro-organizmusok. A tehenek számára optimalizálni kell a pihenés, állás és mozgás lehetőségét. Christer Bergsten javaslata szerint külön figyelmet kell fordítani az istállói higiéniára és az olyan „csapdákra”, melyek sérüléseket okozhatnak. A lábak kemény, koptató, nem higiénikus környezetnek való kitettségét amennyire lehetséges, kerülni kell. A fejés előtti várakozási időt ajánlott csökkenteni. Fontos, hogy a jászol mentén a takarmány 24 órán keresztül elérhető legyen minden állat számára. A padozat jó minőségű gumiburkolattal legyen lefedve és legyen lejtése, vezesse el a vizeletet. Lehetőleg gumival borított rácspadozatot alakítsunk ki, trágyalehúzóval. Ez elég nagy beruházásnak tűnhet, de Bergsten professzor szerint évente egy selejt tehén kevesebb, mint 10 év alatt 300m2 gumiburkolatot termel ki. (Svédországban egy kieső tehén költsége kb. 2.300 EUR ill. 3.000 USD)

A pihenőterület kialakítása és az istálló klíma megfelelő értelmezése - Frank van Eerdenburg, Tartástechnológiai és istálló szellőztetési szakértő, Hollandia

A tehenek több tejet termelnek és tovább élnek komfortosabb környezetben. A pihenőbokszokat a tehenek méreteinek megfelelően tervezzük, az almozás legyen tiszta, száraz, puha és ha lehet nem organikus eredetű. A padozat biztosítson megfelelő tapadást, legyen tiszta és száraz, puha és jó állapotú. A gumiburkolat javítja a tehenek járását. Az istállóban ne legyen kellemetlen szag. Az istálló hőmérséklete ne haladja meg 5 ºC-nál többel a külső hőmérsékletet, a relatív páratartalom 50-80% között legyen és ne legyenek huzatos vagy nem szellőző helyek. A por és pókhálók, az elégtelen szellőzés jelei. Az összes tényező együttesen biztosítja, hogy az adott istálló megfelelő környezetet teremt és javítja a termelékenységet. Az istállókat teheneknek kell építeni, nem embereknek.

Maximális takarmányfelvétel, elérhetőség - Trevor DeVries, egyetemi docens,  Állat- és baromfitudományi Tanszék, Guelph Egyetem, Kanada

Az, hogy hogyan etetjük a teheneket legalább olyan fontos, mint az, hogy mivel etetjük őket annak érdekében, hogy a megfelelő jólétet, termelést és hatékonyságot biztosítsuk. Az etetési stratégiákat értékelhetjük a tehenek táplálkozási szokásait megfigyelve, például az alapján, hogy mikor, mennyit, hogyan esznek a tehenek. A tejtermelő tehénnek naponta több kisebb mennyiségben kell a takarmányt felvennie, tehát egész nap folyamatosan elérhető kell, hogy legyen számára a takarmány. Ezt megoldhatjuk a fejéshez időben közel eső gyakori takarmány kijuttatással, a takarmány gyakori visszatolásával, és a megfelelő hely kialakítására a jászol mentén. A tiszta és jó minőségű ivóvíz elérése legalább ennyire fontos. A teheneket ösztönözni kell, hogy állva maradjanak a fejés után, a tőgyegészség javítása érdekében.

Az etetési menedzsmentben alkalmazott változtatások az etetés hatékonyságát is növelhetik. Néhány példa: egy ontariói tanulmány szerint a napi két etetés 1,4 kg/nap szárazanyag felvétel növekedést jelentett, miközben a tejtermelés napi 2kg-mal nőtt. Napi ötszöri etetésnél a szárazanyag bevitel csökkent, de a tejtermelés szinten maradt, tehát a hatékonyság javult. Minden 10 cm jászolszélesség növekedés 1,7kg/nap tejtermelés növekedést eredményezett. A tehén itatóhelyének minden 2 cm-rel történő megnövelése 0,77kg/nap tejtermelés növekedést eredményezett.

A tehénhűtés jótékony hatásai - Israel Flamenbaum, Konzultáns, Nemzetközi Tejtermelési Szakértő

A tehenek hűtése a nyári hónapokban javítja a termékenységet és a hatékonyságot, az állatkomfortot, az állatjólétet, növeli az élettartamot és csökkenti az üvegházhatást növelő gázok kibocsátását a jobb takarmány-hasznosuláson és magasabb tejtermelésen keresztül.

A hőstressz hatalmas gazdasági kiesést okoz a tejtermelésben. A meleg éghajlatú régiók tehenei rendszeresen szenvednek a hőségtől, de napjainkban már a legtöbb országban előfordulnak hőstresszt okozó időszakok. Ez csökkent tejtermeléshez és takarmányhasznosuláshoz vezet. A termékenység visszaesik – emiatt növekszik az üres napok száma, nő a selejtezési arány a romló szaporodásbiológiai mutatók miatt. Minden tehénnek, beleértve a vemhes vagy szárazon álló teheneket, részesülnie kell a nyári hűtési programból. A hőstressztől szenvedő tehén kevesebbet eszik. Bizonyosodjon meg róla, hogy a tehenek előtt állandóan van friss takarmány. A tehenek hő-stressz hatására több vizet isznak, ezért fontos a megfelelő számú és méretű itató biztosítása és a túlzsúfolás elkerülése. A leghatékonyabb hűtési rendszer a „direkt hűtés”, mely során a tehén bőréről párolog el a víz, amikor is rövid ideig nedvesítjük a bőrfelületet, majd ezt intenzív ventilláció követi. A tehenek nyári intenzív hűtése, az éves tejtermelést akár 10%-kal is növelheti, eközben növekszik a tejzsír és tejfehérje arány is. A nyáron termékenyített hűtött tehenek fogamzási mutatói javulnak, ugyanakkor a szaporodásbiológiai mutatók miatti selejtezési arány csökken, az állomány élettartama nő. A felhasznált vízmennyiség állandó. A nem hűtött tehén többet iszik, csak rosszabb hatékonysággal használja azt.

A tehénkomfort...

Kuhkomfort hat einen direkten Einfluss darauf, wie lange die Kühe leistungsfähig und gesund im Betrieb bleiben.

...közvetlen hatással van az állatok egészségére valamint a tejtermelésben töltött idő hosszára.

SCB lengő tehénkefe

A cow enjoying the cow brush

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.