Hatékony tőgyápolás, 2. rész – A kórokozók azonosítása

Bár sok különböző baktérium okozhat új fertőzéseket, a különböző kutatások azonosították az elsődleges tőgygyulladás okozó baktériumokat és egyetértenek abban, hogy a fertőzések nagy többségét viszonylag kisszámú baktérium faj okozza. Az egyes fajok jellemzőinek ismerete lehetővé teszi a legmegfelelőbb programok és termékek kiválasztását, melyek segítségével a fertőzés kockázata minimalizálódik. A tőgygyulladást okozó baktériumok számos különböző módon kerülhetnek besorolásra.

A mikrobiológusok gyakran úgy írják le őket, mint Gram (-) vagy Gram (+) baktériumokat. Ennek alapja az, hogy az úgynevezett Gram festési eljárás során a baktérium megszíneződik vagy sem. Azok a baktériumok melyek megszíneződnek a Gram (+) baktériumok, míg azok, amelyek nem színeződnek meg, a Gram (-) baktériumok. Ez a jellemző kapcsolódik a baktérium sejtfal jellemzőihez. Tőgygyulladást okozó baktériumok mindkét csoportban léteznek. Az, hogy melyik típus okozza a problémát, segít meghatározni a kezelés legjobb módját.

Egy másik általános besorolást is gyakran használnak. Ez a módszer a tőgygyulladást okozó baktériumokat fertőző és környezeti baktériumok csoportokra osztja, abból indulva ki, hogy jellemzően hol találhatók meg jelentős számban ezek a baktériumok.

Fertőző baktériumok

Bizonyos baktériumok a tőgyben illetve annak bőrfelületén találják meg optimális életfeltételeiket. Több Staphylococcus faj a tőgybimbó bőrén hoz létre kolóniákat, de az általuk okozott fertőzés súlyossága általában elmarad más kórokozókhoz viszonyítva. Ugyanakkor a Staphylococcus aureus nagyon súlyos fertőzést tud okozni, mely hosszú távon befolyásolja a tőgyegészséget, megszüntetése és kezelése nagyon nehéz. Ez esetben fontos a fertőzött tőgy-negyedek illetve a fertőzött állatok számának csökkentése, ami már a menedzsment feladatok közé tartozik. A Streptococcus agalactiae vagy röviden Strep ag. elsősorban egy tőgyben előforduló nagyon fertőző baktérium. Napjainkban nem annyira elterjedt, de még mindig komoly veszélyt jelent. Szerencsére antibiotikumos kezelésre nagyon jól reagál, így ebben az esetben az a cél, hogy az állományban ne legyenek fertőzött tehenek. A fent említett fajok mindegyike Gram(+) és mindegyikre igaz, hogy a fertőzött tehenet, mint fertőzésforrást kell kezelni, így ezekben az esetekben a legfontosabb a tehénről tehénre történő fertőződés megelőzése. Fontos a beteg egyedek utolsóként történő fejése, illetve a fejőrendszer megfelelő tisztítása, fertőtlenítése.

Környezeti baktériumok

A tőgygyulladást okozó baktériumok nagy számban fordulnak elő a tehén környezetében is. Ebbe beletartozhat a trágya, alomanyagok, talaj, fertőzött vízforrás stb.. Koncentrációjuk változhat a hőmérséklet, nedvesség, állomány sűrűség, napsütés hatása stb. függvényében. Ezek a baktériumok az ún. környezeti baktériumok. Vannak köztük Gram (+) és Gram (-) fajok is. Kulcsfontosságú a környezeti körülmények megfelelő szinten tartása, ezáltal a környezet-tehén fertőzések megelőzése.

Egyik legjelentősebb csoportjuk a coliform baktériumok. Ide tartozik az Escherichia coli vagy röviden E. coli és a Klebsiella fajok is. Mindegyikük Gram (-). Óriási mennyiségben találhatók a tehén közvetlen környezetében (millió szám anyag grammra vetítve) főleg faforgácsban, fűrészporban.

Másik jelentős csoport a környezeti Streptococcus fajok melyek Gram (+) baktériumok. A leggyakrabban a Streptococcus uberis és a Streptococcus dysgalactiae fordul elő a tehenészeti telepeken. A tehén környezetében szaporodnak, majd amikor a tőgybe jutnak, gyorsan alkalmazkodnak, és fertőznek. Tipikus előfordulási helyeik az alom, nedves „iszapos" helyek, állatok koszos szőrzete. A Streptococcus dysgalactiae esetében bizonyított, hogy mind a külső, mind a belső (tőgy) környezethez kiválóan alkalmazkodnak. A Streptococcus fertőzések egyik jellemzője, hogy a fertőzött tehén a baktériumok óriási mennyiségét bocsájtja ki fejés során, szennyezve az elegytejet.

A tőgygyulladást megelőző stratégiák kidolgozásakor fontos, hogy megismerjük, milyen baktériumok okoznak problémát az adott telepen. A DeLaval kollégái szakszerűen értékelik a telepi viszonyokat, míg a másik oldalról az állatorvosok és laboratóriumok szerepe fontos a problémát okozó baktériumok azonosításában és a hatékony programok kidolgozásában.

Fertőző vs. környezeti tőgygyulladást okozó baktériumok

Hogyan lehet megállapítani, hogy melyik baktérium okozza a tőgygyulladást? A legjobb és legpontosabb módszer a gyanús tőgynegyedből vett tejminta laboratóriumi kivizsgálása. Az elegytej szintén lehet vizsgálat tárgya, ebben az esetben a leggyakoribb baktérium fajok illetve azok előfordulási gyakorisága lesznek a tenyésztés eredményei. Általánosságban elmondható, hogy ha Staph aureus vagy Strep ag található nagy számban, akkor a tehenek a baktériumok forrásai. A Gram (-) baktériumok magas száma a koszos fejőgépre illetve a nem megfelelő tisztaságú tőgybimbókra utalhat. Ez utóbbi esetben a fertőzött tehenek nem bocsájtanak ki nagy mennyiségű kórokozót a fejt tejbe.

Ha az elegytej magas számban tartalmaz Streptococcus fajokat, az azonosítás nehezebb. A forrás lehet fertőzött tehén illetve tehenek, akik nagy mennyiségű baktériummal szennyezik a tejet. Ám a forrás lehet egy fejés előtt nem megfelelően tisztított tőgybimbójú tehén illetve a nem megfelelően tisztított, karbantartott fejőgép is.

DeLaval IodoFence

Felhasználói vélemény

„2013 júliusában próbáltuk ki a DeLaval IodoFence tőgyfertőtlenítőjét. Maximálisan elégedett voltam vele. Jó ápoló hatású, a bimbók bőre finom, puha lett tőle. Szinte alig csöppen, a következő fejés előtt könnyen eltávolítható.”

Hevesi Tamás, telepvezető
HódAgro Zrt., Hódmezővásárhely

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.