Hatékony tehénkomfort, 9. rész

A pihenés jelentősége

Normál pihenési pozíciók
 

Fekvés – időtartam és gyakoriság

Ideális körülmények között a tehenek körülbelül 14 órát fekszenek naponta. Ez idő alatt csak 30 percet alszanak. Ha a pihenőfelület nem kényelmes, akkor a tehenek kevesebb időt töltenek a pihenéssel. Ha a tehenek nem tudnak lefeküdni, amikor szükségét érzik, akkor túl sok idő töltenek állással és ezzel megváltozik a természetes viselkedési ciklusuk. Ha ezután a tehén mégis lefekszik, akkor túl sok ideig marad fekve. A tehenek ilyen esetben kevesebbet esznek és isznak, ritkábban látogatják az etetőállást, így kevesebb a szárazanyag bevitel. Ha a tehenek kevesebb alkalommal fogyasztanak takarmányt a nap folyamán, akkor az egyszerre elfogyasztott mennyiség nagyobb lesz, és az állatok egy úgynevezett jojó típusú takarmányfogyasztási sémát fognak követni. 

A szarvasmarhák fekvési időszaka az etetési és állási időszakok közé illeszkedik. Egy fekvési időszak jellemzően másfél-három órát tart, tehát a tehén naponta többször feláll és lefekszik. A napközbeni és éjszakai hosszú ideig tartó fekvési időszakokban a tehén felkel, nyújtózkodik, majd azonnal ismét lefekszik, rendszerint az oldalára. A szarvasmarhák életük több mint felét fekvéssel töltik. A fejős tehén naponta kb. 16-szor fekszik le és kel fel, tehát évente 5000-7000 alkalommal végzi ezt a mozgást. A fekvési idő és a fekvési időszakok a kortól, az ivarzási ciklustól és a tehén egészségi állapotától függnek. Az időjárás, az alom minősége, a tartás típusa és az egységnyi területre eső állatok száma szintén befolyásolja a fekvési időt és a fekvési periódusok számát. 

A teheneknek szükségük van a fekvésre. A fekvési idő csökkenésével csökken a tejtermelés is. A fekvés rendkívüli fontosságú, mert

  • a tehén pihen és kérődzik a fekvés alatt
  • a csülök pihen és szárad
  • több hely marad a többi tehén számára az istállóban a mozgásra
  • a tőgy vérellátása akár 30 százalékkal is nő

Fekvés

A tehén minden egyes lefekvéskor testtömegének kétharmadát (a fajtától és a laktációs szakasztól függően ez a tömeg 500 és 650 kilogramm közötti lehet) az elülső lábtőre helyezi. A lábtő szabadon esik lefelé a padlóra 20-30 centiméteres magasságból, így nagyon fontos a jó minőségű pihenő felület, hogy a tehén fájdalom nélkül tudjon lefeküdni, amikor csak akar. Egyszerű megfigyelni, hogy a tehén milyen gyorsan fekszik le a bokszban. Ha az időtartam átlagosan öt percnél hosszabb ideig tart, akkor ellenőrizni kell a bokszot és az almot, hogy a tehén miért nem tud azonnal lefeküdni. 

Hogyan fekszik le a tehén?

Forrás: Anon. Housing design for cattle, DACC

Felállás

Fontos szempont, hogy mennyi hely áll rendelkezésre az előrelendülés alatt. A tehén ugyanis a felálláskor hirtelen előrelendül. Amennyiben ez a helyigény nem kielégíthető, akkor a tehénnek legalább oldalsó irányban kell biztosítani ezt a teret. Ha nem áll rendelkezésre elegendő hely az előre vagy oldalirányú kilendüléshez, akkor a tehénnek nehézségei támadnak a felkelés során, és előfordulhat, hogy nem használja többet a bokszot. 

Hogyan áll fel a tehén?

Forrás: Anon. Housing design for cattle, DACC

Helyigény

A felállásnál és a lefekvésnél a pihenőterületen szabad, akadálymentes helyet kell biztosítani a függőleges, előre- és oldalra lendüléshez úgy, hogy a tehén ne sérüljön meg illetve ne féljen mozgás közben. Felemelkedéskor szabad helyet kell biztosítani az előredőléshez, illetve a fej hirtelen lehajtásához és felemeléséhez.

A pihenőbokszok kialakítása

Többféle bokszkialakítási séma áll rendelkezésre, melyek többsége jól használható. Nagyon fontos, hogy megfigyeljük a tehenek reakcióit a bokszban. Itt nem csak a megfelelő méretek megválasztásáról van szó, hanem arra is szükség van, hogy megfigyeljük a teheneket felállás és lefekvés közben. A tehenek ugyanúgy álljanak fel az istállóban, mint ahogy tennék azt a legelőn. Lendítsék előre és lefelé fejüket, hogy át tudják helyezni súlypontjukat hátsó lábukról felállás közben. A bokszban a teheneknek előre és oldalra is el kell tudni dőlniük. Nehéz megadni az állások megfelelő méretét, mivel a tehénfajták méretei különbözőek. Általában javasolható, hogy legalább 47 cm szabad hely legyen a fejrésznél és 168 cm hely álljon rendelkezésre a testnek. Ezen kívül helyet kell biztosítani az előrelendüléshez (minimum 30 cm). Tehát a boksz hossza 245 cm legyen, kivéve, ha van még hely az előrelendülésre (dupla bokszsor, közlekedő folyosó stb). Ha a boksz teljes hossza csak 215 cm, akkor a tehén számára oldalirányban kell biztosítani a megfelelő teret. Az elválasztó korlát aljának hajlított kialakítása is lehetővé teszi a tehén számára az oldalirányú kilendülést. A bokszokban használjon szügytámaszt. A szügytámasz a boksz végétől 168 cm távolságban, 15-20 cm magasságban, 60 fokos szögben legyen felszerelve. A szügytámasz megakadályozza, hogy az állatok a boksz elejébe zsúfolódjanak, ugyanakkor támaszt nyújt felálláskor és segítségével az állás tisztábban tartható.

Pihenőfelület kialakítás

Több tényezőt is figyelembe kell venni a kötetlen tartású istálló pihenőfelületeinek tervezésekor. A pihenőfelület tartós és könnyen tisztántartható legyen, megfelelő módon kell gondoskodni az esetlegesen odakerülő folyadékok elvezetéséről is. A felület nem lehet csúszós, biztonságosan kell megállni rajta a teheneknek, hogy a sérülések megelőzhetők legyenek. A pihenőfelület inkább puha és komfortos legyen, mint kemény, hideg és nyirkos. A burkolat semleges anyagból készüljön, hogy ne szaporodjanak el rajta a kórokozók. A felület költségének megítélésekor figyelembe kell venni, hogy a burkolat csökkentheti vagy növelheti az állatok sérülésveszélyét. 
Többféle javaslat létezik a kötött vagy kötetlen tartású istállók pihenőfelületeire vonatkozóan. Kötött tartású rendszerekben a fő szempont az, hogy a tehén ugyanazon a felületen áll és fekszik. Itt a tehénmatracok biztosítják a puha pihenőfelületet és a stabil állást.

Az alom anyaga

Régen a tehenek sok időt töltöttek a legelőn, manapság viszont leginkább az istállóban vannak. Az alom komfortot biztosít számukra. Alapvetően az alábbi forrásokból származik:

  • szerves alom (szalma, forgács, fűrészpor, papír, komposztált trágya stb.)
  • szervetlen alom (homok, mészkőpor, stb.) 

A világszerte leggyakrabban használt almok a homok, a szalma, a fűrészpor és a mészkőpor. A kutatások szerint a tehenek előnyben részesítik a homokot, mint alomanyagot. A homokalomra történő átálláskor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az összes trágyakezelő berendezést is be kell állítani homokra. Ugyanis a homokot és a trágyát el kell különíteni. A homok legnagyobb hátránya a költség és a beszerzési lehetőség, mivel a többi alomanyagnál drágább és korlátozottan elérhető. 

A szerves alomanyag a baktériumok táplálékául szolgálhat. A szerves anyag széntartalma önmagában nem elegendő a baktériumok szaporodásához. A baktériumoknak meleg hőmérsékletre (a testhőmérséklet közelében) és nedvességre (a szivárgó tejből, vizeletből, trágyából vagy nedves lábról származik) van szüksége. Ha ezek közül valamelyik feltétel nem adott, akkor a baktériumok korlátozottan tudnak csak szaporodni. Mivel a fenti feltételek egyikét sem tudjuk kézben tartani, ezért alomkezelő anyag alkalmazásával akadályozható meg a baktériumok növekedése. 

A tehénmatracok megfelelő pihenőfelületnek számítanak az istállóban. Lehetőleg kielégítő minőségű szalmát, fűrészport vagy higiénikus alomanyagot használjon rajtuk. A fenti javaslatok betartásával a pihenőfelület tisztán és szárazon tartható, csökkenthető a baktériumok szaporodása. A tehenek is tisztábbak lesznek, így egyszerűbbé válik a fejés. 

Egyes alomanyagok segítik a különböző organizmusok szaporodását.
A nem megfelelő minőségű fűrészpor a Klebsiella baktérium szempontjából jelenthet problémát, míg a szalmában jelentősen el tudnak szaporodni a Streptococci baktériumok, amelyek átkerülhetnek a tőgybimbóra. 

Tőgygyulladást okozó organizmusok szaporodásának összehasonlítása három különböző alomtípuson:

1, baktériumszám/felhasznált alom grammja (x106)
2, baktériumszám a tőgybimbón
Forrás: Blowey, R. & P. Edmondson, Mastitis control in dairy herds.

Következtetések

A szerves alomanyagok sokkal több baktériumot tartalmaznak, mint az ásványi eredetűek. Ásványi anyagok használata esetén a bimbóvég kevésbé van kitéve a környezetben előforduló tőgygyulladást okozó kórokozóknak. Az alomhoz adott adalékok segíthetnek a baktériumok szaporodásának korlátozásában és a baktériumkoncentráció csökkentésében, mivel növelik az alom szárazságát a tőgy közelében.

Az alom kezelése

A baktériumok elszaporodásának megelőzése érdekében fontos, hogy az alomanyag minél tisztább és szárazabb legyen. A szerves alomanyagot naponta kell cserélni, ezzel csökkentve a aktériumok szaporodásának és a környezetben található kórokozók által okozott tőgyfertőzések lehetőségének kockázatát. Egyes szerves alomanyagok (napraforgóhéj, szalma, kukoricaszár, gabonahéj, keményfa) elősegítik a környezetben előforduló tőgygyulladást okozó kórokozók szaporodását. Javasolt a nagy szemcséjű anyagok használata, mivel ezek az anyagok nem segítik elő olyan mértékben a baktériumok szaporodását, mint a finom szemcsés anyagok. 

A kutatások szerint, nagyon fontos az alom rendszeres frissítése. Heti rendszerességgel cserélt fűrészpor esetében a coliform baktériumok száma nagyon megnő. Ezzel szemben az alom napi cseréjekor a baktériumok szintje csökken. Annak érdekében, hogy a tehenek egészséges és higiénikus környezetben pihenhessenek, a legfontosabb az alom szárazon tartása, így csökkenthető a baktériumok szaporodásának mértéke és a tőgygyulladás kockázata. Szárazabb alom környékén kevesebb légy fordul elő, a felület csúszásmentes lesz, a környezeti levegő minősége pedig nagymértékben javul. 

Az alomanyag rendszeres frissítésének fontossága
E.coli baktériumok száma (millió/1 gramm fűrészpor)
 
Az E.coli baktériumok száma nagyon magas, amikor friss fűrészport adagolnak hetente (A), ezzel szemben gyorsan csökken, ha naponta cserélik az almot (B), viszont azonnal romlik a helyzet, amikor visszatérnek a heti alomcserére (C).
Forrás: Blowey, R. & P. Edmondson, ibid. 

A fent említett hagyományos alomanyagok mindegyike hozzájárul a szárazabb alomhoz. Extra megoldásként szolgál az alomkezelő termékek használata. Ezek használhatók önmagukban vagy a hagyományos alomanyagokkal kombinálva. Az alomkezelő anyagok általában granulátumok, és arra szolgálnak, hogy minimális legyen a levegő szállópor tartalma, az istálló környezete minél szárazabb, egészségesebb és higiénikusabb legyen. Segítenek a pihenőfelület szárazon tartásában és az alacsony baktériumszint garantálásában. Ezek a termékek nedves területeken is használhatók – pl. elletőben, előváróban, közlekedőkön és itatók közelében – a folyadékok abszorbeálására és csúszásmentes felület elérésére. A tehenek így biztosabban tudnak közlekedni és pihenni.

Az állománysűrűség

A fejős tehenek fekvési idejét az állománysűrűség is befolyásolja. Kutatások szerint a túlzsúfolt állományoknál csökken a fekvési idő. A tehenek normál esetben a bokszban fekszenek, viszont zsúfoltság esetén inkább a bokszokon kívül állnak. A zsúfolt istállókban a tehenek nagyobb valószínűséggel szorítják ki egymást a bokszokból. Általában a domináns tehenek szorítják ki az alacsonyabb rangú teheneket, így ezeknek a teheneknek a fekvési ideje sokkal inkább csökken, mint a magasabb rangú teheneké.

A pihenőterület szellőzése

Ha a tehén nem kap elegendő friss levegőt, akkor nem szívesen fekszik le, mivel jobb minőségű levegőhöz jut, ha állva marad. Ezért fontos biztosítani a bokszsorok megfelelő szellőzését. A légmozgás ezen kívül fontos szerepet játszik az istálló páratartalmának és hőmérsékletének szabályozásában is. A gyenge szellőzés ismertetőjelei az alábbiak: kondenzáció, pókhálók, ammóniaszag, köhögő tehenek és nyitott szájjal lélegző tehenek.

Páratartalom a pihenőfelületen

A bokszokban mérhető nagy páratartalom megfelelő körülményeket teremt a kórokozó baktériumok elszaporodásához. Megfelelő szellőzéssel és az alom gyakori frissítésével a boksz és az istálló levegője szárazabb lesz, így megelőzhető a baktériumok elszaporodása. Az istállóban keletkezett pára egyszerűen felismerhető a falakon vagy tetőn lecsapódó nedvességről. 

A legyek számának csökkentése a pihenőterületen

A legyek irritálják a teheneket és stresszes állapotot okozhatnak, negatív hatást gyakorolva ezzel a tejtermelésre. Tanulmányok szerint a legyek által okozott irritáció csökkenti a tejhozamot. A legyek ezen kívül a tejminőséget is ronthatják. Az általuk hordozott különböző baktériumok és vírusok nem csak a tehenekre kerülhetnek át (betegségek elterjedéséhez vezetve), hanem a tejbe is bejuthatnak a fejőkészüléken és a kehelygumikon keresztül. A legyek számának csökkentésével kevesebb stressz hatás éri a teheneket és ritkábban fordulnak elő betegségek. 

Kérődzés a pihenés alatt

A tehénnek naponta hét-tíz órát kell kérődzenie. Az fekvő tehenek 50 százalékának kell kérődzenie – ellenkező esetben nincs elég rost az adagban. 

Pihenés a sántaság megakadályozására

Ha a tiszta, száraz és kényelmes istállóban megnövekszik a fekvéssel eltöltött időtartam, akkor a tehén kevesebb időt tölt a betonfolyosókon, így a csülök tisztább és szárazabb lesz. A nedves, trágyával erősen szennyezett istállóban tartott állatoknál nagyobb a valószínűsége, hogy a csülök fertőződik, betegség alakul ki. Ilyen betegség lehet pl. az interdigitális nekrobacillózis, a sarokvánkos-eróziója (HHE) vagy a Mortellaro-féle betegség.

DeLaval IodoFence

A tehénkomfort...

Kuhkomfort hat einen direkten Einfluss darauf, wie lange die Kühe leistungsfähig und gesund im Betrieb bleiben.

...közvetlen hatással van az állatok egészségére valamint a tejtermelésben töltött idő hosszára.

SCB lengő tehénkefe

A cow enjoying the cow brush

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.