Hatékony tehénkomfort, 8. rész

Higiénikus tehénkomfort

Sántaság

A sántaságot több tényező okozhatja, pl. fertőzés, alacsony rosttartalmú táplálék vagy idegsérülés az elléskor. A kezelésre nem reagáló sánta tehenek egyre több időt töltenek fekvő helyzetben. A kevesebb táplálék- és vízfogyasztásnak köszönhetően tejtermelésük csökken. Ezek a tehenek hosszabb ápolást és kezelést igényelnek, selejtezésük esetén pedig hosszabb visszatartási időszakra van szükség a gyógyszermaradványok kiürüléséhez. Egyes tehenek felállni sem képesek a kezelési vagy a visszatartási időszak alatt. Az állomány alapos megfigyelésével, a korai diagnózissal és az azonnali kezeléssel elkerülhető, hogy mozgásképtelen tehén forduljon elő az állományban. A potenciálisan problémás tehenek idejében történő azonosításával, majd az ezt követő azonnali kezelésével megakadályozható a súlyos sántaság, javítható a mérsékelten sánta tehenek mobilitása és növelhető a tehenek termelésben eltöltött élettartama. Azt is érdemes megfontolni, hogy a sánta tehén gyógyítható-e vagy sem. Ha nem, akkor a tehén selejtezése az egyetlen opció, mivel szenvedése csak növekedni fog a kezelés nélkül eltelt idővel. 

Megelőzés

A sántaság megelőzéséhez az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

  • Az állományba kizárólag egészséges csülkű és jó lábszerkezetű állatokat válasszunk
  • Az etetett takarmány megfelelő mennyiségű rostot és ásványi anyagot tartalmazzon
  • Az abraktakarmányt naponta három vagy több adagra bontva etessük
  • A közlekedők, elővárók felülete – lehetőség szerint - ne legyen nedves és trágyás, hogy megakadályozzuk a fertőzések továbbterjedését
  • Évente legalább egyszer körmözzünk, bár a körmözést évente kétszer javasolt elvégezni.
  • Növeljük meg a pihenőidőt
  • Alkalmazzunk gyakran lábvég-fürdetést

Tőgyegészség

Tőgygyulladás

A tőgygyulladás a legdrágábban gyógyítható tejtermelési betegségek közé tartozik. A betegséggel kapcsolatos költségek éves becsült értéke ~200 euró tehenenként. Nem fér kétség ahhoz, hogy a tejtermelőnek kontroll alatt kell tartania ezt a betegséget a maximális nyereség elérése érdekében.

 

Tőgygyulladás költsége (200 euró/év alapul vételével) 

Forrás: W.D. Gilson; Percentage of loss for various categories.

Tőgygyulladást okozó organizmusok

Az összes, fertőzés okozta tőgygyulladás 95 százalékát a Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus, Streptococcus dysgalactiae, Streptococcus uberis és az Escherichia coli baktériumok okozzák. A maradék öt százalék köszönhető egyéb organizmusoknak.

Fertőző organizmusok

A fertőző organizmusok kéz, fejőberendezés, stb. útján terjednek. Ezek közé tartoznak a Strep. agalactiae, Staph. aureus és Strep. dysgalactiae. A Strep. agalactiae a tőgyben él, azon kívül nem életképes. Érzékeny a penicilinre, és ha sikerül elpusztítani, akkor általában nem tér vissza az állományba, kivéve, ha fertőzött tehenet vásárol a gazdaság. A Staph. aureus a tőgyben és a fertőzött tehén bőrfelületén él. Jó menedzsmenttel megfelelően kontrollálható, mérsékelten érzékeny az antibiotikumokra, amikor a fertőzés a tőgyet először támadja meg. Az ismétlődő fertőzések általában nem reagálnak a kezelésekre. A súlyosabb esetek elhullást okozhatnak. A Strep. dysgalactiae szinte mindenhol megtalálható, a tőgytől a bendőn keresztül egészen az ürülékig, és magában az istállóban is. Kontrollálható megfelelő higiéniával, antibiotikumokra mérsékelten érzékeny.

Környezeti organizmusok

Ezek az organizmusok a tehén környezetében élnek, és mindig jelen vannak. Az E.coli baktérium a környezetben előforduló szennyező organizmus, amely a trágyában, a szennyezett vízben és az alomban él. Elszaporodásának megakadályozásához rendkívül higiénikus környezet és a tőgy fejés előtti megfelelő tisztítása szükséges. Nem érzékeny az antibiotikumokra. A Strep. uberis szinte mindenhol előfordul a bendőtől a trágyán keresztül egészen a tőgyig. Megfelelő higiéniával, illetve a fejés alatt a tőgy tisztán és szárazon tartásával kontrollálható.

Megelőzés

Már hosszú ideje ismert, hogy az új fertőzések aránya nagyobb, ha a baktériumok elszaporodnak a tőgybimbó végén. Ugyanez az összefüggés fennáll a tartásmód, a tehenek tisztasága és az elegytej csíraszáma között.
Egy tanulmányban a tehénen és a környezetében található trágya mennyiségén alapuló környezeti higiéniai indexet használták fel a coliform baktériumok által okozott tőgygyulladás előfordulásának előrejelzésére. A Wiscosin-Madison Egyetemen nemrégiben – a farok kurtításával kapcsolatban – elvégzett tanulmányban kimutatták, hogy jelentősen megnőtt a környezetben a tőgygyulladást okozó kórokozók gyakorisága a gyenge tőgyhigiéniájú állományokban. 

A tőgybimbó állapota

A tehén tőgybimbójának fizikai állapota kiválóan jelzi a környezet, az alkalmazott fejési eljárások és a fejőrendszer minőségét. Felhasználható ugyanakkor a tőgyön belüli fertőzések kockázatának jelzésére is. A tőgygyulladás kockázata a kórokozók számától függ. Minél nagyobb a baktériumok száma a tőgybimbó végénél, annál nagyobb a kockázata a fertőzések előfordulásának. A gyulladt vagy berepedt tőgybimbó ideális környezetet biztosít a baktériumok szaporodásához. Ez a gyulladás fájdalmat okozhat a tehénnek, így a fejés alatt többször fordul elő, hogy rúgni vagy üríteni próbál, és csökken a leadott tej mennyisége. Az egészséges bőrt sokkal könnyebb tisztán tartani. 

A tőgybimbó állapotának értékelésére szolgáló pontrendszer

A tőgybimbó kiértékelésére standard eljárást kell kidolgozni, és a vizsgálatot következetesen a fejés előtt vagy után kell végrehajtani. Lehetőleg ugyanazt a tehéncsoportot mindig ugyanaz a személy vizsgálja. A bimbóvég állapotát ismételten ellenőrizni kell bármilyen változás után (tőgyfürösztés, fejés előkészítés, kehelygumik, fejőgép, pulzálási ütem vagy vákuum változása esetén), mivel azok befolyásolhatják a tőgyegészséget. A tehén tőgybimbójának állapota fontos információkat szolgáltat az állomány tőgyegészségi státuszáról. 

A tőgybimbó állapotának pontozása

A bimbóvég állapota feltárhatja a telepirányítás minőségével, a fejőrendszerrel és a fejési eljárással, a környezeti körülményekkel valamint a fertőző betegségek jelenlétével kapcsolatos problémákat. A megfelelő telepirányítás célja az, hogy az R vagy VR szintű érdességet 20 százalék alá csökkentse.

Forrás: Animal Sciences Group at Wageningen University, Lelystad

A higiénia pontozása

A tehenek tisztán tartása alapvető fontosságú a környezet által okozott tőgygyulladás leküzdésében. Ez egyaránt vonatkozik a szárazra állított tehenekre, az üszőkre és a laktációs szakaszban lévő tehenekre. A tehén tisztasága mutatja a gazdaság higiéniai állapotát. A tőgy- és bőrfertőzések előfordulása gyorsan növekedésnek indul, ha a tehenek tisztasága nem megfelelő. A higiénia szintje csoportos pontszámmal értékelhető ki. Ha ez a pontszám eggyel emelkedik, akkor a gyűjtőtartályban a csíraszám 50 000 / milliliterrel növekedhet.
A higiéniai állapot pontozási rendszere egytől ötig terjedő skálán osztályozza a tőgyet (a tőgy első és hátsó része, a tőgy alja és a tőgybimbók) és a hátsó lábakat (a csánktól a padlószintig, a csülköt is beleértve). Ha a tehén higiéniai pontszáma három és öt között van, próbáljuk meg feltérképezni, hogy miért nem megfelelő a tehén tisztasága, és tegyük meg a megfelelő lépéseket. A nem megfelelő tisztaság kapcsolatban lehet a tehén egészségi állapotával, táplálkozásával valamint az istállóval, ezen belül olyan tényezőkkel, mint pl. az alom mennyisége vagy a trágya lehúzása. 

Higiéniai ponttáblázat 

Forrás: Chiappini et al. J.K Reneau, Univ. of Minnesota, in J Hulsen, Cow Signals.

 

DeLaval IodoFence

A tehénkomfort...

Kuhkomfort hat einen direkten Einfluss darauf, wie lange die Kühe leistungsfähig und gesund im Betrieb bleiben.

...közvetlen hatással van az állatok egészségére valamint a tejtermelésben töltött idő hosszára.

SCB lengő tehénkefe

A cow enjoying the cow brush

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.