Hatékony tehénkomfort, 2. rész

Testkondíció pontozás

A testkondíció pontozás szerepe

A testkondíció pontozás (Body Condition Scoring, BCS) egyszerű technikája jelentős mértékben hozzájárulhat a megfelelő tenyésztési és telepirányítási döntésekhez. A módszer segítségével biztosítható, hogy a tehén mindig megfelelő kondícióban legyen az életciklusának minden egyes szakaszában, és hogy pontos takarmányozási korrekciókat tudjanak végrehajtani a problémás esetek megszüntetésére. 

A pontszám meghatározásának célja

  • A testkondíció pontszám azt jelzi, hogy a tehénnek mennyi tárolt energiája van a jövőbeli felhasználásra. A BCS érték segítséget nyújt az energiaegyensúly nyomon követésében, továbbá a tejtermelési és szaporodási teljesítmény értelmezésében.
  • A legáltalánosabb testkondíció-értékelési rendszer egytől ötig osztályozza a teheneket, ahol egy a sovány, míg öt az elhízott teheneket jelöli. Ezt a módszert az USA-ban fejlesztették ki (Virginia Polytechnic Institute and State University). A testkondíció pontszám meghatározásakor az alábbi testfelületeket kell kiértékelni: faroktő, medence, ágyék és a csontok közelében található ínszalagok, kötőszövetek.
  • A testkondíciót az egyes takarmányozási csoportok szerint szükséges kiértékelni. A pontszám ugyanis a takarmány valóságos energiatartalmát tükrözi.
  • A tehenek kiértékelése elvégezhető az ellés utáni vizsgálat során, a termékenyítéskor, a vemhességellenőrzéskor, illetve adott esetben a késői laktációs és a szárazra állítási szakaszban. 

A testkondíció kiértékelése segítséget nyújt a tehén múltbeli takarmányozási státuszának felmérésében, és annak meghatározásában, hogy a tejtermelési és szaporodási eredmények miért jók vagy rosszak. Ezen kívül ez a pontszám felhívja a figyelmet a jövőben elvégzendő feladatokra is. A testkondíció pontszám jelzi, hogy a tehénnek mennyi tárolt energiája van a jövőbeli felhasználásra. A testkondíció pontszámok kialakításának célja, hogy a gazdaságok és takarmányozási szakemberek pontosabban kiértékelhessék és nyomon követhessék az állatok testkondícióját. A pontszám nyomon követése fontos, mivel a testkondíció havi változása szorosabb összefüggésben áll az egészséggel, a tejtermeléssel és a szaporodási mutatókkal, mint az állat adott napi testkondíciója. 

A testkondíció pontszám meghatározása

A horpasznál, a farnál és a faroktőnél ellenőrizze vizuálisan és érintéssel a zsírmennyiséget, és adjon egy pontszámot 1 és 5 között. A kiértékelés szempontjából a legkritikusabb terület a faroktő és a medence, ill. a gerinc és a farktő felől a fartőhöz és csípőcsonthoz tartó ínszalagok. A kutatások szerint az itt található zsírmennyiség összefüggésben van a testen belül felhalmozódott zsírmennyiséggel. A testkondíció pontszám inkább a test energiatartalékát fejezi ki, és nem pedig a testtömeget. A testtömeg változhat a testzsír, csontozat, emésztőrendszer és tőgy változásai miatt.

Testkondíció-pontszámok táblázata 


Forrás: A.J. Edmondson, I.J. Lean, C.O. Weaver, T. Farver and G. Webster. 1989. A body condition scoring chart for Holstein dairy cows. J. Dairy Sci. 72:68- 78

BCS = 1.5
A tehén túlzottan sovány. Remélhetőleg ritkán fordul elő ilyen állapotú állat a gazdaságokban. Nem ad elegendő tejet vagy nem megfelelő a szaporodóképessége. Az ilyen tehén valószínűleg nem egészséges. A csigolyák, a rövid bordák, a fartő, a csípőcsont és a faroktő nagyon élesen elkülönülve látható. A harántnyúlványok fele látható. Az ínszalagok jól láthatóak. A faroktő környékén és a fartőnél nagy bemélyedés látható. A faroktő és a csípőcsont között a bőr redőzött. 

BCS: 2
A tehén nagyon sovány, kevés tejet ad és gyenge a szaporodási képessége. Ez nem jelez feltétlenül betegséget. A gerincvonal és a rövid bordák jól láthatóak, viszont az egyes csigolyák kiemelkedése nem feltűnő. A rövid bordák kiemelkednek. A rövid bordák felső felülete kézzel tapintható. A harántnyúlvány fele/harmada látható. A fartő és a csípő kiemelkedik. A csípőcsonton nem tapintható faggyúréteg. Az ínszalagok elkülönülnek és jól láthatóak. A faroktő és a fartő környezetében nagy bemélyedés látható. A faroktő és a csípőcsont között a bőr redőzött. 

BCS = 2.5
A tejtermelő gazdaság elfogadható célkitűzése, hogy a 2.5 BCS pontszám alatti tehenek aránya az állományban maximum 10 százalék legyen. Ez az érték a legalacsonyabb elfogadható testkondíció-pontszám. A 2.5 testkondíció ponttal rendelkező teheneknél a csigolyák még kiemelkedve, viszont már nem különállóan láthatóak. A rövid bordák megszámlálhatóak, viszont nem csontos kinézetűek. A harántnyúlvány harmada/ negyede látható. Az ínszalagok jól láthatóak, de nem olyan elkülönülten, mint a 2.0 BCS pontszám esetén. A fartő és a csípő is csontos kinézetű, viszont a csípőnél faggyúréteg tapintható. A faroktő és a fartő környezetében bemélyedés látható. 

BCS = 3.0
A tehén minden bizonnyal egészséges és sok tejet ad. Viszont, ha 3.0 vagy kisebb pontszámmal rendelkező tehén ellik, akkor nem valószínű, hogy elég testzsírral rendelkezik a csúcshozamhoz és a szárazanyag-bevitel növelésének kivárásához. Ennél a pontszámnál a fartő bemélyedése az "U" és "V" alak közötti. A 3.0 BCS pontszám alatti tehenek esetén ez a terület "V" alakú. A gerincoszlop látható, viszont az egyes csigolyák környéke kerek formájú. A rövid bordák fele hússal fedett. A harántnyúlvány maximum negyede látható. Az ínszalagokat faggyúréteg fedi, viszont még mindig kiemelkednek. A fartőnél és csípőnél kevés faggyúréteg tapintható. A faroktő környéke bemélyed, viszont nem redőzött a bőr. 

BCS = 3.5
A szárazra állított és az ellésre váró tehenek esetén a testkondíció-pontszámnak el kell érnie a 3.5 értéket. Ezeknél a teheneknél a gerincoszlop mentén, a rövid bordáknál és az ínszalagoknál faggyúréteg tapintható. A fartő és a csípő kerek. A harántnyúlványok nem különülnek el. A fartő körüli rész egy kicsit bemélyed. A farkcsonti ínszalag már nem nagyon látható, viszont a keresztcsonti ínszalag még igen. A fartő környezete kerek alakú, viszont nem kövér kinézetű. 

BCS = 4.0
Az ebbe a csoportba tartozó ellő tehenek kevesebbet esznek, nagyobb súlyt veszítenek és gyakran fordul elő náluk anyagcsere-probléma. A tehén háta lapos, mivel a faggyúréteg kitölti ezt a területet. A rövid bordák nem különülnek el, viszont még éppen hogy tapinthatók. A fartő és csípő elhízottnak néz ki. A fartő és a csípő közötti "U" alak egyenletes felületű, bemélyedés nélküli. Az ínszalagok nem láthatóak. A fartő környéke faggyúréteggel borított és zsírredők láthatók. 

BCS = 5.0
A tehén nagyon kövér, anyagcsere- és tenyésztési problémái lehetnek. A gerincoszlop és a rövid bordák nem láthatóak és nehezen tapinthatók. A fartő és a csípő környéke teljesen be van fedve faggyúréteggel és nehezen tapintható. A farrész és a faroktő teljesen be van fedve faggyúréteggel. 

Fejős tehenek javasolt testkondíció pontszámai 


Forrás: Hulsen, Jan, Koesignalen 

Javasolt BCS pontszámok

A tehenekre az alábbi esetekben javasolt kiértékelni a testkondíció pontszámot: elléskor, az ellés utáni első vizsgálatkor, termékenyítéskor, vemhességellenőrzéskor, illetve szükség esetén a késői laktációs és a szárazra állítási fázisban. A takarmányozási szakembereknek minden egyes takarmányozási csoportra meg kell határozniuk az átlagos BCS értéket. A testkondíció jobb mutatója a táplálék energiatartalmának, mint a takarmány számítógép által előre kiszámított energiaértéke. Ha a tehén túl sovány a korai laktációs szakaszban, akkor növelje a táplálék energiatartalmát, és keressen megoldást a szárazanyag-felvétel növelésére. Ellenőrizze, hogy nem fordulnak-e elő komolyabb anyagcsere problémák, mivel ez is oka lehet a súlyveszteségnek. A késői laktációs szakaszban lévő tehenek sokkal hatékonyabban használják fel a tartalék energiájukat, mint a szárazra állított tehenek (75 százalék hatékonyság 60 helyett). Ezért javasolt a tehenek megfelelő kondicionálása a középső/késői laktációs szakaszban (75 és 100 közötti tejelő napok), tehát inkább ebben időszakban kell elérni a 3.5 BCS értéket, mint a szárazra állítás alatt. Ha a tehenek testtömege túl nagy a késői laktációs szakaszban, akkor inkább ebben az időszakban csökkentse azonnal a takarmány energiatartalmát, mint a szárazra állítás alatt. 

Csoportos etetéskor fontos alapfeltétel, hogy a csoporton belüli BCS érték lehetőleg minél egységesebb legyen. Problémát okozhat, ha ezt a feltételt nem teljesítik. Ilyen esetben egyes teheneknél komoly anyagcsere-probléma fordulhat elő, így a korai laktációs szakaszban csökken a szárazanyag-felvételük. Előfordulhat az is, hogy a teheneket nem TMR rendszerrel etetik. Például a tehenek kiválogathatók vagy külön kapnak szálas takarmányt. Előfordulhat az is, hogy a teheneknek csülök - és lábproblémájuk van, így egyes tehenek nem jutnak el a jászolig. Komoly szaporodási problémák is lehetnek, így egyes tehenek hosszabb ideig tartoznak egy adott csoporthoz, mint kellene – ezek a tehenek elhíznak, míg a csoportba tartozó többi tehén jól tejel és megkapja a számára szükséges takarmányt. 

Ha a csoportban a testkondíció nem egységes, akkor nehéz megtervezni, hogy a takarmányadag az összes tehénre megfelelő legyen. A legvalószínűbb esetben az fordul elő, hogy egyes tehenek esetén a takarmány tápanyagtartalma nem elegendő, míg mások túl sokat kapnak. A túl sok tápanyagot fogyasztó tehén elhízik, és az elfogyasztott tápérték veszendőbe megy.

Korai laktáció

Tudjuk azt, hogy a korai laktációs szakaszban a tejtermeléshez szükséges energia jelentős részét a tehén a saját testzsírtartalékából fedezi. A tejelés első 100 napja alatt így nem szokatlan a napi egy, másfél kilogramm testtömeg vesztés. 45 gramm mozgósított zsír kb. három kilogramm tej termelését támogatja. Több állománynál átlagosan a testkondíció-pontszám 0,5-es csökkenését mérték 30 tejelő nap alatt. Megfelelő célkitűzésnek tekinthető, ha ebben az időszakban a pontcsökkenés mértéke nem haladja meg a 0,5 értéket. Azonban a testkondíció-pontszám semmiképp se csökkenjen 1 pontnál nagyobb mértékben 30 napos tejelési időszak alatt. Az igen nagy pontcsökkenést felmutató tehenek ivarzása rendszertelenné válik, az első ovulációig hosszabb idő telik el, és nem sikerül a termékenyítésük. Ugyanakkor a tejtermelésük is kevésbé stabil. 

Azok a tehenek, melyek BCS pontszáma 3,75 felett van az ellés előtt, hajlamosabbak a csökkent takarmányfelvételre, a tömegvesztésre, a májzsírosodásra, a ketózisra, a magas nem észterezett zsírsavszintre (NEFA), az ellési és szaporodási problémákra. Amikor a tehén zsírtartalékot veszít – különösen az ellés előtti és utáni kéthetes időszakban –, a máj zsírt vesz fel és feldolgozza azt. Így májzsírosodás és ketózis fordulhat elő. Egy michigani tanulmányból kiderül, hogy a szárazra állított és 4,0 BCS pontszám alatti tehenek nyolc százalékánál, míg a 4,0 BCS pontszám feletti tehenek 17 százalékánál fordult elő egészségi probléma. Egy másik tanulmány szerint 2,5-szer nagyobb a valószínűsége a szaporodási problémáknak az olyan tehenek esetén, melyeknél a szárazra állítási periódusban a BCS pontszám meghaladja a 4,0 értéket. 

Annak ellenére, hogy ha valakinek sikerül elkerülnie kövér tehenek esetén az egészségi és szaporodási problémákat, mégsem tekinthető hatékony megoldásnak, ha a tehén túlsúlyos (>3,75 BCS) a késői laktációs és szárazra állítási szakaszban, mivel az ellés után ezt a túlsúlyt le kell adni. A tehéntől energiát von el a testzsír feldolgozása, majd mobilizálása a későbbi felhasználásra. 

Szárazra állítási periódus

Nem javasolt a túlkondicionált tehenek takarmányozását átállítani a szárazra állításkor a májzsírosodás kockázata miatt. Nem hatékony, viszont elfogadható a testkondíció növelése a szárazra állítás alatt, ha az ellésre a 3,5 BCS értéket kell elérni. Az összes testtömegnek a testkondíciótól függetlenül kell növekednie a szárazra állítási periódusban, mivel a születendő borjú naponta 45–68 grammal gyarapodik.

A következő részben a mozgás pontozásról lesz szó.

Hatékony tehénkomfort, 1. rész

A tehén megfigyelése

A tehénkomfort ellenőrzéséhez elengedhetetlen egy kis időutazás amikor a teheneket még legelőn tartották. A legelőn tartott tehenek a természetes viselkedési mintákat követték. Amikor ezek a tehenek istállóba kerültek, akkor a viselkedési minta természetessége kényszerek közé került. A tehénkomfort szintjének megítéléséhez nagyon fontos ismerni, hogy milyen a tehén természetes viselkedése. Minél természetesebb a viselkedése az istállóban, a tehén annál jobban fogja érezni magát. Az alábbiakban egyszerűsített időbeosztást mutatunk be egy laktációs szakaszban lévő fejőstehénre.

Elolvasom

A tehénkomfort...

Kuhkomfort hat einen direkten Einfluss darauf, wie lange die Kühe leistungsfähig und gesund im Betrieb bleiben.

...közvetlen hatással van az állatok egészségére valamint a tejtermelésben töltött idő hosszára.

SCB lengő tehénkefe

A cow enjoying the cow brush

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.