Hatékony tehénkomfort, 13. rész

Etetési stratégiák, takarmányfogyasztás és az emésztés

Etetési stratégiák

Konstans takarmányozási stratégia választása esetén az összes tehén ugyanolyan mennyiségű koncentrátumot fogyaszt a teljes laktációs időszak alatt vagy annak egy részében. A koncentrátum egy megadott szintre van korlátozva, míg a szálastakarmányokat a tehenek tetszés szerinti gyakorisággal fogyaszthatják.

A tehén energia- és tápanyagigénye függ attól, hogy melyik laktációs fázisban van. Az abrak rögzített aránya miatt a konstans takarmányozás a zsír mozgósítására épít. A feleslegesen elfogyasztott tápanyagokat a középső és késői laktációs szakaszban az állat testzsírként tárolja. A tehén akkor hasznosítja ezt a felesleget, amikor a tápanyagigénye nagy, azaz a korai laktációs fázisban. A korai laktációs fázisban létrejött zsírmozgósítás a nagy hozamú teheneknél ketózist okozhat. A konstans takarmányozás alkalmazásakor a tehenek általában alultápláltak a korai, míg túltápláltak a késői laktációs fázisban. A konstans takarmányozást általában olyan országokban alkalmazzák, ahol extenzív tejtermelés és nagy kiterjedésű legelők a jellemzők. (Új-Zéland, Argentína, Írország és Ausztrália). 

Termelésarányos takarmányozás

Míg a konstans takarmányozás a zsírmobilizáláson alapszik, addig a termelés arányos vagy tejhozam szerinti etetés célja az, hogy a tehén mindig annyi tápanyagot kapjon, amennyire szüksége van a tényleges laktációs szakaszban. A tejhozam szerinti etetés az intenzív tejtermeléssel foglalkozó országokban terjedt el. Ennek előnye, hogy a tehenek testkondíciója megfelelő szinten tartható és minden tehén lehetőséget kap arra, hogy megmutathassa tejtermelési potenciálját. A kitűzött cél igen figyelemre méltó. A laktációs csúcshozam idején leadott minden egyes extra liter tej akár 200 literrel több összes tejhozamot is eredményezhet egy teljes laktációs periódus alatt. 

Rangsor

Várható versenyhelyzetben (pl. korlátozott hely és takarmány esetén) a tehén viselkedése az etetéskor a tejtermelő képességével függ össze. A tehenek versenyösztöne az etetőasztalnál jelentkezik leginkább, amikor visszatérnek a fejésből és amikor friss takarmányt kapnak. Ilyen helyzetekben a domináns tehenek elsőbbséget harcolnak ki maguknak az etetéskor. A kevésbé domináns tehenek így korlátozottan tudnak csak hozzáférni az etetőasztalhoz, ezért kevesebbet vagy ritkábban fogyasztanak, tehát akkor látogatják az etetőasztalt, amikor kevesebb konkurenssel találkoznak. 

A bendő ellenőrzése

A bendő ellenőrzése az a folyamat, amikor egy kiválasztott tehénnél megfigyelik a takarmány fogyasztását és a fogyasztás sebességét. A tehén mögé állva és figyelve a tehén bal oldali horpaszát vizsgálható a bendő telítődése. A bendő felöltődése jelzi a takarmányfelvételt, a fermentációs sebességet és azt a sebességet, amellyel a takarmány végighalad a tehén emésztőrendszerén. Az erjesztési és áthaladási sebesség a takarmány összetételétől és tulajdonságaitól függ. A legfőbb ilyen tulajdonságok többek között a gyors vagy lassú erjeszthetőség, szemcsék mérete és a különböző takarmány-összetevők egyensúlya a bendőben. 

A bendő pontozása

 

1-es pontszám

Nagy bemélyedés a bal oldali horpasznál. A keresztcsigolya alatti bőrfelület befelé hajlik. A fartőcsonttól induló bőrredő függőlegesen lefelé megy. Az utolsó borda mögötti keresztcsonti bemélyedés több mint egy kézfejnyi mélységű. Oldalról nézve a horpasznak ez a része négyszög alakúnak látszik. A tehén keveset vagy semmit sem evett, amely várható megbetegedést, illetve hiányos vagy élvezhetetlen táplálékot jelez.

 

2-es pontszám

A keresztcsigolya alatti bőrfelület befelé hajlik. A fartőcsonttól induló bőrredő átlós irányban előrehalad az utolsó borda felé. Az utolsó borda mögötti keresztcsonti bemélyedés egy kézfejnyi mélységű. Oldalról nézve a horpasznak ez a része háromszög alakú. A tehenek gyakran kapják ezt a pontszámot az ellés utáni első héten. A laktáció későbbi szakaszában ugyanakkor elégtelen táplálékfelvételt vagy túl gyors áthaladási sebességet jelez.

 

3-as pontszám

A keresztcsigolya alatti bőrfelület függőlegesen lefelé megy egy kézfejnyi szélességet, majd kifelé hajlik. A fartőcsonttól induló bőrredő nem látható. Az utolsó borda mögötti keresztcsonti bemélyedés épphogy látható. Ez a megfelelő pontszám a kielégítően táplált fejős tehenekre, ha a takarmány az előírt ideig van a bendőben.

 

 

4-es pontszám

A keresztcsigolya alatti bőr kifelé hajlik. Nem látható keresztcsonti bemélyedés. Ez a megfelelő pontszám a laktációs periódus végéhez közeledő és a szárazra állított teheneknél.

 

 

5-ös pontszám

A keresztcsigolya nem látható, mivel a bendő nagyon telítve van. A teljes hasfelületen egészen feszes a bőr. Nincs látható átmenet a horpasz és a bordák között. Ez a megfelelő pontszám a szárazra állított teheneknél.

 

Forrás: D. Zaaijer, W.D.J.Kremer, J.P.T.M. Noordhuizen (2001), in J. Hulsen, Cow Signals. 

Etetőfelületek

A tehenek jobban szeretnek sík felületről enni, mint megemelt vályúból. Az etetőfelület állapota is befolyásolhatja a szárazanyag-fogyasztást. Fontos, hogy az etetőasztal felülete sima legyen. Ha a felület mentes üregektől, repedésektől sokkal könnyebb tisztítani, mellyel minimalizálható a maradék takarmány felgyülemlése, a penészgombák elszaporodása és a szagképződés. Fontos ügyelni arra is, hogy az etetővályú oldalfala ne legyen sáros és ne kerüljön rá trágya. Ellenkező esetben a takarmány íze romolhat és nagyobb az esély a betegségek terjedésére. 

A trágya pontozása

A tárgya pontozása segít annak kiértékelésében, hogy a tehén milyen hatékonysággal emészti meg a takarmányt, a tápanyagösszetétel megfelelő-e (fehérje, rostok és szénhidrát) és a vízfogyasztás elegendő-e. 

A trágya állagának pontozása

 

1-es pontszám
A trágya igen folyékony, kb. krémleves sűrűségű. Előfordulhat, hogy a tehén ívben ürít. Ennek oka az lehet, hogy a takarmánynak túl nagy a fehérje-, keményítő- vagy ásványi anyag tartalma vagy a takarmány kevés rostanyagot tartalmaz. Ha a tehén bélrendszerében túl sok karbamid van, akkor az ozmózist hoz létre és víz kerülhet a trágyába. A hasmenéses tehén ebbe a kategóriába tartozik.

 

 

2-es pontszám
A trágya nyúlósnak néz ki és nem alkot elkülönült halmot. A magassága 2,5 cm-nél kisebb és loccsanva éri el a talajt vagy a betont. A friss növényeket legelő teheneknek általában ilyen jellegű a trágyája. A kis rosttartalom vagy a funkcionális rost hiánya szintén ezt a pontszámot eredményezi.

 

 

3-as pontszám

Ez tekinthető az optimális pontszámnak! A trágya zabkása kinézetű, 4-5 cm magasságú halmokból áll, több koncentrikus gyűrű látható kisebb mélyedéssel vagy gödröcskével a közepén. Amikor eléri a betont huppanó hang hallható, és ha belelépnek, akkor ráragad a cipőre.

 

 

4-es pontszám
A trágya sűrűbb, ráragad a cipőre és 5 cm magas halmot alkot. Általában ilyen trágyájuk van a szárazra állított teheneknek és az idősebb üszőknek (ez jelezheti azt is, hogy a takarmány minősége nem megfelelő és/vagy nem elegendő a fehérjetartalma). Több gabona vagy fehérje hozzáadásával csökkenthető ez a pontszám.

 

 

5-ös pontszám
Ez a trágya kemény bélsárlabdának néz ki. Ez a pontszám szalmaalapú takarmány vagy dehidratáció esetén fordulhat elő. Ilyen pontszámmal értékelhetők a székrekedéses tehenek.

 

Forrás: D.Zaaijer, W.D.J. Kremer and J.P.T.M Noorhuizen.

Emésztés pontozása (kézzel megállapítva)

1-es pontszám: A trágya krémes emulziónak néz ki és homogén. Nem láthatóak emésztetlen takarmányrészecskék. 

2-es pontszám: A trágya krémes emulziónak néz ki és homogén. Kevés emésztetlen takarmányrészecske látható. 

3-as pontszám: A tárgya nem homogén. Kevés emésztetlen takarmányrészecske látható. Kézzel összenyomva kevés emésztetlen szálas takarmány ragad az ujjakhoz. 

4-es pontszám: Nagyobb emésztetlen takarmányrészecskék láthatók. A trágya kézzel történő összenyomásakor emésztetlen takarmánygolyó marad a kézben. 

5-ös pontszám: Nagyobb takarmányrészecskék tapinthatók a trágyában. Jól kivehetően felismerhetők a takarmány emésztetlen összetevői.

 

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.