Hatékony tehénkomfort, 12. rész

Etetés

A mai fejős tehenek genetikai potenciálja igen nagy és növekvőben van, ezért a takarmányozás és a takarmányozási stratégiák fontossága egyre nő. A tehén által termelt tej mennyiségét jelentősen befolyásolja a tehénnek adagolt takarmány mennyisége és minősége.

A takarmányozás a tej összetételére is hatással van. A tehenek a korai laktációs szakaszban általában energiahiányban szenvednek, ezért kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítani számukra a szárazanyag-fogyasztás maximalizálásával. A nem megfelelő összetételű étrend növeli az anyagcserezavarok kockázatát és a testtömeg csökkenését eredményezi, amely negatív hatással van a tejtermelésre. Az egészséges, megfelelően táplált tehenek könnyebben átvészelik a szárazraállítás és a csúcshozam közötti átmeneti időszakot.

A tehén kérődző állat, a gyomra négy részből áll, amelyek közül a legnagyobb a bendő. A recésgyomorral együtt a gyomor térfogata kb. 150-200 liter. Ebben az emésztőrendszerben mikroorganizmusok milliárdjai találhatók, melyek segítenek a tehénnek az emésztésben és a takarmány tápértékének hasznosításában. A takarmány megfelelő hasznosításához és a nagy tejhozam eléréséhez a mikroorganizmusok számára optimális körülményeket kell biztosítani. A tehén etetéséhez hozzátartozik a bendőben élő baktériumok táplálása is. A napi többszöri etetés a tehenet aktívan tartja, ezért az állatot ösztönözni kell az evésre, majd az ivásra és biztosítani kell számára, a megfelelő pihenést.

Helyigény

Elsőként ellenőrizni kell, hogy mekkora hely áll rendelkezésre az etetőasztalnál. Tehenenként 60-76 centiméter helyre van szükség (nagyon meleg környezetben minimum 85 cm-re), és elegendő teret kell biztosítani arra is, hogy a tehenek egyszerre tudjanak hozzáférni az etetőasztalhoz. Ennek két fontos oka van: a legnyilvánvalóbb ok az, hogy a tehenek általában együtt szeretnek enni, a második pedig az, hogy az először ellő üszők táplálkozási szokása különbözik az idősebb tehenekétől. Csak olyan rendszerekben szabad kevesebb helyet biztosítani a tehenek számára, ahol a takarmány állandóan rendelkezésre áll és a tehenek fogyasztási ritmusa eltérő (mint pl. az automatikus fejőrendszerekben). Az először ellő üszők hajlamosak egyszerre kevesebbet fogyasztani, viszont gyakrabban látogatják meg az etetőasztalt. Tehát, ha az etetőasztalnál korlátozott a hely, akkor az először ellő üszök fognak félreállni.

Szellőzés

Nagyon fontos, hogy az etetőtérben mindig friss legyen a levegő. Nagyon meleg időjárási viszonyok között (20°C felett) az etetőhely közelében működtetett ventilátorokkal csökkenthető a hőstressz, és biztosítható, hogy a tehenek tovább táplálkozzanak. Ha a hőmérséklet 25°C fölé emelkedik, akkor a tehenek kevesebbet fogyasztanak. Friss levegő esetén a tehén könnyebben lélegzik, a teste is hűvösebb marad és kevesebb légy lesz az etetőtérben.

Pozícionálás és istállótervezés

Az etetőasztal kényelmes használata szintén nagyon fontos tényező a takarmányozás során, mivel a magukat komfortosan érző tehenek gyakrabban mennek az etetőtérbe. Az etetőrészek leárnyékolásával védjük a teheneket a naptól, esőtől vagy hótól és biztosítjuk, hogy a takarmány friss maradjon. Forróság esetén, amikor a szárazanyag-fogyasztás gyakran csökken, az etetőtér közelében működtetett ventilátorok mérsékelhetik a hőstresszt és biztosítják a megfelelő abrakmennyiség elfogyasztását. Az etetőasztalnál tartózkodó tehenek komfortérzete ugyanakkor növelhető úgy is, ha gumiszőnyeget helyezünk el az etetőasztal melletti közlekedő folyosón vagy annak azon részén, ahol a tehenek állnak. A puhább felületnek köszönhetően a tehenek hosszabb ideig kényelmesen érzik magukat.

Természetes testtartás az etetés alatt

A tehenek eredetileg legeléssel fogyasztották el takarmányukat, ezért a szakemberek többsége azt javasolja, hogy a legeléshez hasonló testhelyzetben etessük őket. A tehenek evéskor lehajtják a fejüket, hogy fokozzák a nyálképződést, megvédve ezzel bendőjüket a savtúltengéstől. Az etetővályú a padló felett 10-15 cm magasságban legyen. A teheneknek „le kelljen térdelniük" evéskor, illetve fellépniük az etetővályú eléréséhez. A tehenek lába ne dörzsölődjön hozzá semmilyen korláthoz evés közben, tehát az álláskorlát legyen elég magas, elegendő hely álljon rendelkezésre az evéshez. Egyik lehetséges megoldás a korlát 10 fokos megdöntése az etetővályú felé, mivel ennek kell felvennie a tehén mellkasa által kifejtett nyomást a takarmány fogyasztása közben. Ez egy nagyon egyszerű és komfortnövelő megoldás, ha az etetőállás elválasztó korlátja nem elégíti ki a ma érvényes magassági elvárásokat.

Az etetés gyakorisága és friss takarmány

A Michigan-i Állami Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a kötött tartású istállóban tartott tehenek naponta kb. 11-szer esznek. A több szárazanyagot fogyasztott tehenek nem ettek többször, hanem az általuk elfogyasztott takarmány mennyisége volt több. A tanulmányba bevont legjobb tehén 2,3 kg, míg a legrosszabb tehén 1,7 kg takarmányt fogyasztott etetésenként. A többet fogyasztó tehenek gyorsabban is ettek. Az átlagos fogyasztási idő etetésenként 27 perc volt. A tehenek naponta öt órát töltöttek evéssel.

Az először ellő üszők fogyasztási szokása eltér az idősebb tehenekétől. Az üszők gyakrabban látogatják meg az etetővályút, viszont kisebb adagokat fogyasztanak, mint idősebb társaik.

Arról, hogy az etetővályú a megfelelő mennyiségű takarmányt tartalmazta-e úgy lehet meggyőződni, hogy minden etetési időszak után ellenőrizni kell, hogy maradt-e még takarmány az etetővályúban (optimális esetben három és négy százalék között maradhat). Általában a takarmány egy része nem megfelelő ízű, romlott vagy gyengébb minőségű, mint a többi rész, és a tehenek ezt válogatják ki és hagyják meg. Az otthagyott takarmány kevésbé emészthető. Ezzel csökken a tehén takarmányfogyasztása és ennek következménye a kisebb tejhozam lesz. Ha a teheneket kényszerítik arra, hogy elfogyasszák a vályúban maradt takarmányt, akkor fennáll az alultápláltság veszélye. A legjobb módszer ennek megelőzésére, ha a következő várható etetés előtt egy órával ellenőrizzük az etetővályúkat. A vályúban vékony réteg takarmánynak szabad maradnia, amely hasonlóan kell, hogy kinézzen, mint az eredeti takarmánykeverék – ha csak hosszú szárak vagy csutkák maradnak a vályúban, akkor a tehenek minden bizonnyal többet fogyasztottak volna, ha maradt volna számukra elfogadható minőségű takarmány.

Takarmányozás keverő-és kiosztókocsik valamint új mérlegrendszerek segítségével

Mára már a takarmányozás egyre inkább a telepirányítás fontos részévé vált, azzal szorosan összefügg. A jó takarmányozás alapfeltétele a hatékony telepirányítás, a termelési adatok megfelelő és azonnali ismerete.

Tovább

DeLaval IodoFence

A tehénkomfort...

Kuhkomfort hat einen direkten Einfluss darauf, wie lange die Kühe leistungsfähig und gesund im Betrieb bleiben.

...közvetlen hatással van az állatok egészségére valamint a tejtermelésben töltött idő hosszára.

SCB lengő tehénkefe

A cow enjoying the cow brush

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.