Hatékony tehénkomfort, 10. rész

Mozgás

Járófelületek

A padozat minősége (kialakítás, keménység, súrlódás és higiénia) nagyon fontos a tehén csülök és lábvég egészségének szempontjából. Az előváróban eltöltött sok idő, a gyakoribb fejés, a hosszú etetési idő és a betonfelületen megtett nagy távolságok mind hozzájárulhatnak a csülkök túlterheléséhez. A csülök egészségi állapotának és a sántaság felismerésének gyors módszere a tehén hátának vizsgálata, azt figyelve, hogy a tehén háta állás és járás közben ívelt-e vagy sem. Lásd a korábbi "Mozgáspontozás" részt.

Az ideális padozat higiénikus, kényelmes rajta a mozgás, felülete egyenletes és csúszásmentes, de nem túlságosan koptató hatású. Legyen egyszerűen kialakítható, tartós, könnyen tisztítható és karbantartható. Az állattartó helyiségek padozatának legelterjedtebb anyaga a beton, ám ezt a jövőben felválthatják puhább és rugalmasabb anyagok, mint pl. a gumiburkolatok. A módosított öntött aszfalt alkalmazása nagyon ígéretesnek tűnik, viszont a kivitelezés során rendkívül hőérzékeny. Ennek következménye, hogy az öntött aszfaltból gyakran könnyen kilazulnak a kőzetdarabok (ezek részét képzik az öntött aszfaltnak), így nagyobb az esélye a csülökproblémák és a sántaság kialakulásának. Ugyanakkor olyan menedzsment megoldásokat kell alkalmazni, melyek csökkentik a tehenek közlekedési idejét illetve a kelleténél több állást a betonpadozaton.

Fontos, hogy valamennyi közlekedő felület csúszásmentes legyen. Ez csökkenti a sérülésveszélyt, növeli a mobilitást a takarmány, a víz és a pihenőfelületek megközelítéséhez, és elősegíti a nemi aktivitást. Ha a tehén nagyon lassan vagy bátortalanul, szétterpesztett hátsó lábbal jár, akkor az a csúszós felület jele lehet.

A csúszósság elkerülésére a betonfelületeket érdesíteni kell. Mielőtt a teheneket ráengedné a frissen öntött és érdesített betonra, a csülöksérülések elkerülése érdekében ellenőrizze, hogy a beton kellően le legyen simítva, és ne legyenek nagyon érdes vagy éles peremek. A gazdaságokban végzett megfigyelések azt mutatják, hogy a tehén új betonfelületre történő ráengedésekor az úgynevezett "újbeton-betegség" alakulhat ki, amelyből azt a következtetést lehet levonni, hogy a problémát az újonnan érdesített betonfelület okozza. Az acidózis vagy a nem megfelelő takarmányozás miatt kialakuló sántaság előfordulása gyakoribb lesz, ha a teheneket a régi megszokott felületről, friss és érdesített betonfelületre helyezik át. Ilyen körülményeknek az állomány termelőképessége látja a kárát.

Az új betonfelülettel kapcsolatos csülökproblémák megelőzése érdekében a betonfelület koptató hatását csökkenteni kell. Több héttel a tehenek épületbe való betelepítése előtt, ajánlott egy 900 kilogramm tömegű betontömb végighúzása traktorral az újonnan érdesített folyosókon, átjárókon. Egyes gazdaságokban utcaseprő gépeket használnak a kőzetrészecskék és por eltávolításához. Az ilyen vagy hasonló megoldások alkalmasak a durva élek hatékony lecsiszolására, az érdesítés hatékonyságának csökkentése nélkül. Kitűnő ellenőrzési módszer az alábbi: ha mezítláb járva a felületen úgy érzi, hogy a padozat nem komfortos, akkor valószínű ez igaz lesz a tehenekre is.

Ha választani lehet, akkor a tehenek inkább gumifelületen állnak, mint a betonon. Érdemes fontolóra venni gumiburkolatok lefektetését, hogy a tehenek napi megszokott evési, ivási, mozgási vagy pihenési rutinja javuljon. A kopott, csúszós betonfelülettel jellemezhető istállókban is vegye fontolóra a gumiburkolat használatát a csülök- és lábvég problémák elkerülése érdekében. Az istállók mellett, az előváróban és a fejőházban is ajánlott gumiburkolat elhelyezése, mivel a tehenek az itt található felületeken sokat állnak, így az befolyással van a csülökegészségre. A legújabb kutatások szerint hasznos lehet, ha az új épületet szárazon álló tehenek vagy üszők készítik elő, és csak utána kezdi használni a fejős állomány. Ha a fejős állomány előtt először ezeket az állatokat engedjük be, akkor az épületben kialakul a tehénszag, a folyosókra trágya kerül stb.. Ez a módszer annak a fontosságát ismeri fel, hogy a tehén környezetének megtervezésekor alkalmazkodni kell a tehenek normál viselkedéséhez és elő kell segíteni, hogy minél komfortosabban érezzék magukat, tehát minél kevesebb stressz hatás érje őket.

Nedvesség

A csülökproblémák előfordulásának csökkentése érdekében a fejős teheneket olyan környezetben kell tartani, hogy a csülök a lehető legszárazabb legyen. A fejős tehén csülökszarujának egyes részei és a körmök nagyon gyorsan magukba szívják a vizet. A víz nagy része az áztatás első órájában szívódik fel. Ahogy a víz felszívódik, a szaru egyre jobban felpuhul. A vízfelszívási sebességgel összehasonlítva, a vízveszteség sokkal lassúbb, amikor a szaru száradni kezd. A csülökszaru egyes részei különböző keménységűek. Az oldalsó rész keményebb, a talprész lágyabb. Ha a tehenek kénytelenek nedves felületen állni, akkor a csülökszaru gyorsan felpuhul, így megnövekszik a csülöksérülés és a sántaság kialakulásának veszélye.

A tehén járása

Az egészséges tehén úgy jár, hogy a mellső lába által elhagyott pozícióba teszi le a hátsó lábát ugyanazon az oldalon. A tehén magabiztosságát befolyásoló csúszós padozaton vagy sötét területen hátsó lábát az első lábnyomon kívülre helyezi, miközben módosítja a terpeszét, a lépéshosszát és a járási sebességét. Ez a megváltoztatott járásmód nagyobb stabilitást biztosít, viszont jobban terheli a hátsó csülök külső körmeit.

A padozat és a világítás megválasztása tehát befolyással van a járásmódra, a láb egészségére és a tehén mozgására. A lábak elhelyezése, a terpeszszélesség és a lépés hossza, illetve a járási sebesség jelzést ad a tehén egészségéről és a környezet minőségéről. A kis lépésekkel, lassan járó, de nem sánta tehenek a rossz járófelületeket jelzik.

A járási sémákkal kapcsolatos megfigyelések lehetőséget nyújtanak a csülökkel érintkező járófelület csúszósságának és simaságának kiértékelésére. A betonpadozaton előforduló kátyúk kockázatot jelentenek, a bennük összegyűlt koszos víz szennyezi a lábakat és a farkat, továbbá a szennyezett víz ráfröccsenhet az alomra és a tőgybimbókra is.

A megfelelő minőségű közlekedő folyosó nem csúszik és lehetőleg puha felületet biztosít a tehén számára. Száraznak és tisztának kell lennie és megfelelő megvilágítással kell rendelkeznie, hogy a tehén lássa a járófelületet. Fontos, hogy elég hely álljon rendelkezésre ahhoz, hogy a tehenek elhaladhassanak egymás mellett még akkor is, ha az egyik 90°-os szögben áll a haladási irányhoz képest és éppen takarmányt fogyaszt.

Az istálló tervezése – átjárók

Átjárókat és „menekülő" folyosókat kell létrehozni a bokszsorok mindkét végén. Ha a bokszsor 20 állásnál többet tartalmaz, akkor további átjárókat kell beiktatni a tehenek szabad mozgásának biztosításához.

A padozat hatása a termékenységre

A padozat kialakítása jelentős mértékben befolyásolja az ivarzás jeleinek láthatóságát. A csúszásmentes felületen tartózkodó teheneknél sokkal nagyobb esély van arra, hogy aktivitási jeleket mutatnak.

A padozat higiéniája

Az istálló padozatának higiéniája jelentősen befolyásolja az állat egészségét. A problémás padozat hatással van a csülkökre, a tőgy állapotára és a tejminőségre. A padozat tervezése ezért nagyon fontos a hosszú távon nyereséges tejtermeléshez. A padozat az istállónak azt a részét alkotja, amellyel az állatok a legközelebbi kontaktusban vannak.
A trágya kedvezőtlen hatással van a csülökre, hiszen áztatja az ujjak közötti bőrt valamint a szaruállományt és táptalaja a fertőző szervezetek szaporodásának, közvetítő eleme azok terjedésének.

Tömörpadozat és rácspadozat

A rácspadozat általában tisztább, mint a tömör padozat. Rácspadozat esetén is előfordulhat azonban a trágyalé helytelen elvezetése, ha a tehénforgalom túl kicsi vagy túl sok alom és takarmány kerül a padozatra. A rácspadozat trágyalehúzóval végzett tisztítása jelentősen növelheti a higiéniát. A tömör padozatok tisztasága gyakori trágyalehúzással és öblítéssel javítható. A padozat lejtése maximum 1,5 fok legyen, keresztirányban a folyosó közepe felé, hosszirányban a trágyacsatorna felé. A folyadékok a lejtős padozaton könnyebben folynak le, ami szárazabb felületet eredményez. Hátrány, hogy a trágyalehúzó szétteríti a trágyát a száraz felületen, ezért egyes gazdaságokban nem alakítanak ki lejtős felületeket trágyalehúzó használata esetén. A tömör padozatok előnye, hogy természetesebbek a tehénnek és kényelmesebb járást biztosítanak.

Kötött tartású istállók

Egy Svédországban végzett tanulmány szerint az ujjak közötti bőrgyulladással járó sarokszaru erózió gyakorisága magasabb és lefolyása súlyosabb azokban az istállókban, ahol a tehenek pozícionálása nem megfelelő. A talpszaru nedvességtartalma összefügg a sarokszaru erózió súlyosságával. Ugyanezt a következtetést vonták le egy amerikai tanulmányban, amely szerint szoros az összefüggés az istálló páratartalma és a sántaság között. A tehenek jobb pozícionálásához a bokszok hátsó részében gumibevonatú padozatot alakítottak ki. A sarokszaru erózió sokkal ritkábban fordult elő a gumibevonatú felületen tartott állatok között, mint a kontrollcsoportban. Franciaországban és Kaliforniában végzett járványtani vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a sarokszaru erózió és a Mortelláró betegség legjelentősebb kockázati tényezője a nem megfelelő higiénia. Egyértelműen dokumentálható, hogy a trágyával többé-kevésbé állandóan szennyezett környezet fogékonnyá teszi az állatokat a lábvég fertőző betegségeire.

Kezelés és gondozás

Körmözés

A körmözésnek két fő célja van:

  • Az optimális terhelés kialakítása, ezzel segítve a mozgásképességet.
  • A csülök kisebb elváltozásainak felismerése és kezelése mielőtt még komolyabb probléma fordulna elő és sántaság lépne fel.

Gyakran csak akkor hívnak körmözőt vagy állatorvost, amikor már sürgősen szükség van a körmözésre. Ekkorra azonban már sok tehénnek csökken a tejtermelése és szükségtelen szenvedést kell elviselnie. Egy kísérlet során egy állomány felét véletlenszerűen kiválasztották és soron kívül körmözték a tervezett éves körmözés előtt négy hónappal. Amikor a következő tavaszi körmözéskor összehasonlították a tehenek csülökproblémáit, akkor kiderült, hogy a csak egyszer körmözött tehenek esetén 67 százalékkal több állat sántított és 57 százalékkal több állatnak volt talpfekélye, mint a kétszer kezelt állatoknál. Sürgős beavatkozásra nagyon ritkán volt szükség a kétszer kezelt állatcsoportban és az extra körmözéskor felfedezett talpfekély gyorsan meggyógyult az állatok 80 százalékánál. Az extra körmözés nem jelentett jelentős megelőző hatást a fertőző betegségek tekintetében.

Körmözéskor a funkcionális körmözés javasolt, viszont az elvégzett munka minőségének nyomon követése is fontos. Mind a csülök alakja, mind a tehén testtartása változik, amikor az állat kompenzálni szeretné a fiziológiai és környezeti kihívásokat. Az érdes, kemény felületek megzavarják a hátsó láb külső és belső csülke közötti egyensúlyt, így aszimmetria jön létre, amely csülöksérüléseket vagy sántaságot okozhat. Az előírásszerűen elvégzett körmözés és a puha járófelület kiegyenlítetten osztja meg a testtömeg terhelését a csülkök között és visszaállítja a szaru homorulatát, több terhelést helyezve a szarufalra.

A körmözést évente kétszer javasolt elvégezni. A tehenek gumipadozaton tartása nem módosítja a körmözés időközét, mivel a szaru ekkor is növekszik. A körmözésre a szárazra állítás kezdete a legalkalmasabb időpont, így a tehén az új laktációt csülökproblémák nélkül kezdheti.

Lábvég fürdetés és lábspray

A legmodernebb tejtermelő telepek irányítása kompromisszumokból áll, tehát különböző intézkedésekre van szükség az egészségi problémák megelőzéséhez. A lábvég fürdetést már régóta alkalmazzák, nagyon javasolt az állatok komfortérzetének biztosítása érdekében. Kivitelezése többféle módon történhet. Több tanulmány is foglalkozik azzal, hogy melyik megoldás az optimális. A lábvég fürdetés lehet tényleges fürdetés vagy elvégezhető félig-áteresztő habszivacsokkal is. A lábspray a hagyományos lábvég fürdetés egyik alternatívájává vált. A módszerek célja, hogy hatékonyan használjuk a csülökfürösztő termékeket annak érdekében, hogy lábvéget tiszta állapotban tartsuk és a fertőző betegségeket megelőzzük.

Nagyon kevés tanulmány foglalkozik az egyes oldatok előnyös hatásaival. A nyolcvanas években elvégzett néhány holland vizsgálat kimutatta, hogy a négyszázalékos formalinoldat hatékonyan használható a fertőző bőrgyulladásokra, viszont egyéb szempontból veszélyes, így több országban betiltották az alkalmazását. A formalin ezen kívül fájdalmat is okozhat, ha az állatnak nyílt sebe van.

A tejgazdaságokban talán a rézalapú oldatokat használják világszerte a leggyakrabban, habár a környezetvédelmi előírások miatt korlátozott az alkalmazhatóságuk. Több országban már betiltották a rézszulfát alkalmazását, mivel veszélyes az emberekre, az állatokra és a környezetre. Azonban a kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan megfelelő minőségű oldatok, amelyek kevésbé veszélyesek, de ugyanakkor hatékonyak. A megfelelő oldattal végzett lábvég fürdetés nagyon egyszerű megelőző módszerként szolgál az állományban előforduló sántaság csökkentésére.

Hulladékkezelés – trágya

A trágya gyakori eltávolítása az összes padozat típus esetén javasolt, hogy a tehén lába, az alom és a járófelületek minél tisztábbak és szárazabbak legyenek. A trágya eltávolításához különböző trágyalehúzó rendszerek állnak rendelkezésre, melyek idővezérléssel vagy automatikusan működtethetők.

DeLaval IodoFence

A tehénkomfort...

Kuhkomfort hat einen direkten Einfluss darauf, wie lange die Kühe leistungsfähig und gesund im Betrieb bleiben.

...közvetlen hatással van az állatok egészségére valamint a tejtermelésben töltött idő hosszára.

SCB lengő tehénkefe

A cow enjoying the cow brush

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.