Észrevételek a rézgálicos lábvég-fürdetéssel kapcsolatban

Amerikai kutatók vizsgálják, hogy a hulladékvíz réztartalma hogyan befolyásolja a terméshozamot és a talaj mikrobiológiai aktivitását.

Idaho 550.000 tehene közül nagyon sok, naponta legalább egyszer sekély rézgálicfürdőn sétál át a lábvég-fertőzések elterjedésének megakadályozására. A gazdák a fürösztés után keletkezett koszos szennyvizet nagyon gyakran a szennyvízgyűjtőbe öntik ki, sőt az is előfordul, hogy a hulladékvizet gabona vagy lucerna öntézésére használják fel.

“Eljön az idő, amikor a réz felgyülemlése a talajban elkezdheti negatívan befolyásolni a gabonatermesztést” – mondja Jim Ippolito talajkutató, az Idaho állambeli Kimberly Mezőgazdasági Öntözési Kutatóintézet és Talajkutató Laboratórium munkatársa. “A probléma kutatásával képesek leszünk arra, hogy támogassuk a gazdákat egy olyan öntözési stratégia kialakításával, amivel megakadályozható, hogy a réz szintje potenciálisan veszélyes mértéket érjen el.”

Ippolito, David Tarkalson talajkutatóval és Tom Ducey mikrobiológussal (ARS) együtt végzi annak kutatását, hogy a hulladékvíz rézszintje hogyan befolyásolja a terméshozamot és a talaj mikrobiológiai aktivitását. Tarkalson a Kimberly kutatóintézetnek, Ducey pedig a dél-karolinai Florence-ben található – tengerparti talaj, víz és növényzet kutatásával foglalkozó – ARS kutatóintézetnek is dolgozik. 

A tudósok Idaho dél-közép régiójának olyan területéről vettek talajmintákat, ahol több tejtermelő gazdaság is található. 50 ppm, 100 ppm, 250 ppm, 500 ppm és 1.000 ppm rezet tartalmazó talajra végezték el a lucerna növekedésének laboratóriumi vizsgálatát. 
A maximum 250 ppm rézgálicszintet tartalmazó talaj nem volt hatással a lucerna növekedésére, viszont 500 ppm rézgálicszint felett megállt a lucerna növekedése. A lucernafélék rézfelvétele mindkét esetben jelentős volt, de a kutatás végén a talaj hozzáadott réztartalmának 48-80 százaléka még mindig a talajban volt. A kutatócsoport azt is feltárta, hogy a talajbaktériumok hasznos aktivitása lecsökkent, ha a talajban felgyülemlett réz szintje 50 ppm fölé nőtt. A korrelációanalízis arra az eredményre vezetett, hogy a talaj 63 ppm feletti rézszintje olyan rézkoncentrációt idézett elő a lucernában, amely potenciálisan veszélyeztetheti a legelő állatokat a Nemzeti Kutatási Tanács (USA) irányelvei szerint. 

Ippolito elvégzett egy olyan laboratóriumi kísérletet is, hogy a pekánhéjból készült bioszén képes-e csökkenteni a hulladékvizek rézszintjét. A bioszenet különböző Ph-értékű oldatokban vizsgálta, és arra az eredményre jutott, hogy a bioszén akár 40 000 ppm mennyiségű rezet is képes elnyelni vagy felfogni. Így azt a következtetést vonta le, hogy a bioszén minden bizonnyal felhasználható a nagyon magas réztartalmú vizek tisztítására, viszont további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a bioszén milyen körülmények között tudja a legtöbb rezet felfogni. 

Ippolito az alábbi kiadványokban tette közzé kutatási eredményeit: Journal of Agricultural Science, Soil Science és Journal of Environmental Quality
“Kutatásaink során mi határoztuk meg a talajhoz hozzáadott réz mennyiségét. A valóságos körülmények között azonban a talajban felgyülemlett rézmennyiség és annak hatása több tényezőtől függ. Többek között attól, hogy milyen gyakran öntözik a gabonát, mennyi réz kerül a hulladékvízbe és mennyi rezet tud hasznosítani a növény.” – mondja Ippolito. “Nem valószínűsíthető negat��v hatás az öntözés kezdetétől számított 15-75 évig. Viszont a gazdáknak előrelátónak kell lenniük, és velünk együttműködve inkább előbb, mint utóbb foglalkozniuk kell ezzel a kérdéssel.”— állítja Ann Perry, ARS.

Ez a kutatás a www.nps.ars.usda.gov honlapon közzétett alábbi három ARS nemzeti program részét alkotja: Klímaváltozás, Termőtalajok és Emissziók (#212), Mezőgazdasági és Ipari Melléktermékek (#214), Vízkészletek és Vízgyűjtők (#211).

Forrás: „A cautionary note about copper footbath for dairy cows” - www.ars.usda.gov/is/AR/archive/sep12/cows0912.pdf

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.